Σε μια διαδικτυακή λόγω πανδημίας τελετή, παρουσιάστηκε σήμερα στην Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Mariya Gabriel σειρά προτάσεων για δράσεις που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη!
Ο οργανισμός μας συμμετείχε στην πρωτοβουλία και την σύνταξη αυτών των προτάσεων μέσω του ιδρυτικού μας μέλους Παναγιώτη Ζαμάνη που εκπροσώπησε την χώρα μας ως μόνιμο μέλος της επιτροπής.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το [email protected]
Ακολουθεί το τελικό κείμενο:
Brussels, 10 May 2021
EU Startup Summit with Commissioner Mariya Gabriel Action Plan to Make Europe the new Global Powerhouse for Startups
EU Commissioner Mariya Gabriel will today (10th May) meet with leading independent startup ecosystem leaders from across the 27 member states, who will officially unveil their “Action Plan to Make Europe the new Global Powerhouse for Startups“. The initiative, supported by 27 national EU startup organisations, aims to increase the number of unicorns (privately owned companies valued at over $1 billion) tenfold in Europe over the next ten years. Today’s ceremony will see startup leaders formally deliver their Action Plan to Commissioner Gabriel, who has responsibility for Innovation, Research, Culture, Education and Youth in the EU. The initiative also represents a strengthening of relations between the startup sector and the European Commission.
Ξεκινάει, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η διαδικασία ανακαίνισης κτιριακών υποδομών και ταυτόχρονης προσαρμογής τους σε δημιουργικούς κόμβους, στη Δυτική Ελλάδα και στις περιφέρειες της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων. Πρόκειται, σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, για δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του διακρατικού έργου εδαφικής συνεργασίας «Interreg Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020» Creative@Hubs – Ολιστική δικτύωση δημιουργικών μικρομεσαίων μέσω συνεργατικών χώρων δημιουργικών επιχειρήσεων».
Ειδικότερα, στη Δυτική Ελλάδα έχουν δρομολογηθεί τεχνικές παρεμβάσεις για την ανακαίνιση του κτιρίου της πρώην Γεωργικής Σχολής Πάτρας, όπου πρόκειται να διαμορφωθεί ένας σύγχρονος και λειτουργικός συνεργατικός χώρος για τις δημιουργικές επιχειρήσεις.
Επίσης, ο 2ος όροφος του διατηρητέου νεοκλασικού «Χρυσόγελου» στο Μεσολόγγι, ο 2ος όροφος του Επιμελητηρίου στο Αγρίνιο, αλλά και ο παραχωρημένος χώρος στο διοικητήριο του Πύργου έχουν διαμορφωθεί και σύντομα θα αποκτήσουν τεχνολογικό εξοπλισμό, δίνοντας τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες δημιουργικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν ένα σημείο συνάντησης, δημιουργικότητας και δικτύωσης.
Στη Ζάκυνθο, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Μουσικού Λυκείου θα αναπτυχθεί σύγχρονο στούντιο ηχογράφησης, που θα χρησιμεύσει και ως μέρος ανάπτυξης του δημιουργικού και πολιτιστικού κλάδου της ευρύτερης περιοχής.
Στα Ιωάννινα, έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη ενός δικτύου φορέων με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων διαφόρων τομέων της βιοτεχνίας, όπως η κεραμική, η αργυροχοΐα, η ξυλουργική, τα υφαντά και η σκαλιστική πέτρα.
Στόχος είναι να παρέχονται κοινές υπηρεσίες, δράσεις υποστήριξης της ανάπτυξης, κατάρτιση, σχεδιασμός και πιλοτικές μέθοδοι παραγωγής, όπως επίσης εκθέσεις και δραστηριότητες μάρκετινγκ για τους προαναφερθέντες τομείς της τοπικής οικονομίας.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκηρύσσει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας AEGEAN Startups 2021, για την ανάδειξη των καλύτερων επιχειρηματικών ιδεών σε αρχικό στάδιο, που σχετίζονται με τους τομείς προτεραιότητας του Αιγαίου και μπορούν να συμβάλλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και να έχουν παγκόσμια εφαρμογή.
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φοιτητές/φοιτήτριες ή απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συγκροτημένες ερευνητικές ομάδες μελών της κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και πολίτες της Ελλάδας ή άλλων χωρών που θέλουν να συμβάλλουν στους σκοπούς του διαγωνισμού. Οι προτάσεις κατατίθενται σε μία από τις παρακάτω Θεματικές Περιοχές, οι οποίες έχουν ξεχωριστή σημασία για τα νησιά του Αιγαίου:
1: Αγροτική Ανάπτυξη – Διατροφή – Ευζωία
2: Ναυτιλία – Μεταφορές – Εμπόριο – Βιομηχανία
3: Τουρισμός – Πολιτισμός – Περιβάλλον
4: Διακυβέρνηση – Εκπαίδευση – Κοινωνική Συνοχή
Τα καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια, όπως θα αναδειχθούν από τα στάδια του διαγωνισμού, θα βραβευτούν, θα λάβουν δημοσιότητα και περαιτέρω υποστήριξη για την υλοποίησή τους μέσω συνδεδεμένων θερμοκοιτίδων, επιταχυντών επιχειρηματικότητας και χρηματοδοτικών φορέων. Τον διαγωνισμό πλαισιώνουν μέντορες από την πανεπιστημιακή κοινότητα και την αγορά, που θα παρέχουν τις συμβουλές τους για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ιδεών.
Στις ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία θα απονεμηθεί το “Βραβείο Επιχειρηματικότητας Ιωάννη Τσαμουργκέλη”, συνολικού ύψους 5.000 ευρώ, το οποίο αθλοθετεί η Επιχείρηση Ανάπτυξης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε τρία στάδια: α) κατάθεση αρχικών ιδεών, β) κατάθεση επιχειρηματικών σχεδίων από τις ομάδες που προκρίθηκαν και γ) τελική παρουσίαση των ομάδων και των ιδεών που ξεχώρισαν από το δεύτερο στάδιο.
Τα Aegean Startups καλούν φοιτητές, απόφοιτους και ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και ενδιαφερόμενους πολίτες από την Ελλάδα και τον κόσμο να εγγραφούν ως μέλη, να καταθέσουν τις ιδέες τους, και να αναζητήσουν άλλα μέλη για τις ομάδες του, ή να αιτηθούν άλλου τύπου υποστήριξη, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.aegean-startups.gr.
Στην ίδια πύλη καλούνται επίσης:
(α) ενδιαφερόμενοι ειδικοί της επιχειρηματικότητας να εγγραφούν ως μέντορες,
(β) επιχειρήσεις και φορείς του Αιγαίου να καταθέσουν τις ανάγκες τους, που θα μπορούσαν να καλυφθούν από καινοτόμες ιδέες του διαγωνισμού,
(γ) πολίτες ή φορείς να συμβάλλουν ως υποστηρικτές ή χορηγοί για την περαιτέρω διάδοση και υλοποίηση του διαγωνισμού.
Οι σημαντικές ημερομηνίες για το διαγωνισμό είναι οι εξής:
10 Μαΐου 2021
Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση ιδεών (1ο στάδιο)
Μάιος 2021
Επιλογή ιδεών και ενημέρωση ομάδων που θα προχωρήσουν στο 2ο στάδιο
Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2021
Συνεργασία ομάδων με μέντορες για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων
4 Οκτωβρίου 2021
Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση επιχειρηματικών σχεδίων (2ο στάδιο)
Οκτώβριος 2021
Επιλογή σχεδίων που θα προχωρήσουν στο τελικό στάδιο και ενημέρωση ομάδων.
Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2021
Παρουσίαση ομάδων, ανακοίνωση αποτελεσμάτων και βράβευση διακριθέντων σε ειδική εκδήλωση.
Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικοί όροι του διαγωνισμού περιλαμβάνονται στη διαδικτυακή πύλη
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια καταγραφής του ευρύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα από την εταιρεία MARKETING FOR TECH
Στο πλευρό της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας στέκεται έμπρακτα για δεύτερη χρονιά η Nestlé Ελλάς μέσω του προγράμματος που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ Συντάκτης: Newsroom Στις Πέμπτη, 15 Απρίλιος, 2021
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για 2η χρονιά το πρόγραμμα “Ignite Ideas”, μια πρωτοβουλία της Nestlé Ελλάς, που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων ιδεών και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με κεντρικό θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το πρόγραμμα Ignide Ideas ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη των πιο ώριμων ομάδων που συμμετείχαν σε αυτό. Κυκλική οικονομία και εξοικονόμηση ενέργειας ήταν οι δύο τομείς που πρωταγωνίστησαν στις πρωτοπόρες λύσεις που παρουσίασαν οι τέσσερις ομάδες που έφτασαν στην τελική φάση και είναι οι ακόλουθες:
H Cyclefi, μια καινοτόμος web & mobile εφαρμογή για την επιτυχή ιχνηλασία και παρακολούθηση όλου του κύκλου ζωής των προϊόντων συσκευασίας, από την παραγωγή ως την τελική απόρριψή τους. Στόχος της είναι η ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών στην προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας προσφέροντας τους εκπτώσεις και προνόμια όταν προμηθεύονται φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Η Evotropia που ειδικεύεται στις μεθόδους τιμολόγησης φυσικού κεφαλαίου, στις ψηφιακές εφαρμογές για τις συναλλαγές αποβλήτων και στα εργαλεία οικολογικής χρηματοδότησης για την Κυκλική Οικονομία. Στην παρούσα φάση, αναπτύσσει ένα ψηφιακό χρηματιστήριο αποβλήτων σε πραγματικό χρόνο. Κεντρικός στόχος των υπηρεσιών της επιχείρησης είναι να συμβάλουν στην καθιέρωση αγορών κυκλικής οικονομίας σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Η Chatzilia Food Innovation, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον Αγροδιατροφικό τομέα και σχεδιάζει καινοτόμες εφαρμογές, μία εκ των οποίων περιλαμβάνει την αξιοποίηση του υποπροϊόντος του καφέ (CSS) που κέντρισε το επιστημονικό και επιχειρηματικό της ενδιαφέρον. Το έργο PREDIVIS, μια συνεργασία του Εργαστηρίου Αξιοπιστίας Συστημάτων και Βιομηχανικής Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με την εταιρεία Plegma Labs, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων Βιομηχανίας 4.0 για παρακολούθηση βιομηχανικού εξοπλισμού και υποστήριξη αποφάσεων προβλεπτικής συντήρησης και εξοικονόμησης ενέργειας.