Με γνώμονα τη διεθνή εμπειρία, τη στήριξη των μελών του ICC Women Hellas, αλλά και το πρόσφορο έδαφος που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στο Ελληνικό καινοτόμο επιχειρηματικό γίγνεσθαι το Female Founders’Startups Cluster έχει ετοιμάσει τις πρώτες του δράσεις για το 2021, μεταξύ των οποίων το online opening event στις 8 Απριλίου, μετά τις πέντε το απόγευμα με θέμα, Female startup Founders at the Investment Ecosystem.
Με αφορμή το διαδικτυακό event, το newsit.gr και η Μάγδα Τσέγκου επικοινώνησαν με τα μέλη του Ελληνικού Δικτύου και μας μίλησαν για την προσπάθεια στήριξης και την προώθηση Ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (startups) ,αλλά και την Ελληνίδα επιχειρηματία που ρισκάρει και τολμά να κάνει την δική της επιχείρηση στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού.
«Το Female Founders’ Startups Cluster, ICC Women Hellas είναι η πρωτοβουλία στήριξης και ενδυνάμωσης του Ελληνικού παραρτήματος του International Chamber of Commerceiccwbo.gr/en/), που εστιάζεται στην στήριξη και στην προώθηση Ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (startups) με ιδρυτικά μέλη γυναίκες, αλλά και στην ταυτόχρονη προώθηση της σύστασης Ελληνικής γυναικείας επενδυτικής κοινότητας.
Τα μέλη μας, με πρόεδρο την Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους και με εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία και συγκεκριμένα,
•Μαρία Χαλά, Head, Female Founders Startups Cluster, με εμπειρία στο private equity και στο angel investment
• Ειρήνη Βενιάμη, Head, Shipping Cluster, ICC WOMEN HELLAS, με εμπειρία στον κλάδο της ναυτιλίας
• Μαριλένα Κουτσούκου-Καλλιτσάντση, Head, Arts & Culture Cluster, ICC WOMEN HELLAS, με εμπειρία στον κλάδο της τέχνης
• Αλεξάνδρα Πέτσα, δικηγόρος με εξειδίκευση στο private equity / venture capital και στο φορολογικό δίκαιο
• Νιόβη Χριστοπούλου, Head & Liaison of North America, ICC Hellas, νομικός στη Νέα Υόρκη με εξειδίκευση στο venture capital
• Ειρήνη Νικολοπούλου υπεύθυνη επικοινωνίας του ICCWH και
• Zήνα Μαυροειδή, Ambassador, Female Founders Startups Cluster και CEO της e-Fresh.gr.»
Η πληροφόρηση που είχαν και που ήταν το έναυσμα για την ίδρυση του Female Founders’ Startups Cluster, ICC WOMEN HELLAS, ήταν ποσοτική και ποιοτική, σύμφωνα με τα μέλη τα οποία αφέρθηκαν στα ερεθίσματα της πληροφόρησης που είχαν στην Ελλάδα για τη ίδρυση του Cluster . «Ποσοτική γιατί και η Ελλάδα ακολουθεί τα στατιστικά σύμφωνα με τα οποία, λιγότερο από το 15% των startups σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ιδρυτικά μέλη γυναίκες και επιπλέον, μόλις το 2% των επενδυτικών κεφαλαίων διοχετεύονται σε startups με γυναίκες ιδρυτές. Επιπλέον, η ποιοτική πληροφόρηση που λάβαμε είχε να κάνει με το αξιόλογο δυναμικό των Ελληνίδων επιστημόνων, που δυστυχώς, η έλλειψη εκπαίδευσης και σωστής στήριξης, τις απομάκρυνε από το επιχειρηματικό γίγνεσθαι.»
Εξηγώντας το όραμα του συγκεκριμένου Female Founders ’Startups Cluster, τα μέλη μας ανέφεραν πως, «Όραμα του συγκεκριμένου Cluster είναι η ανάδειξη των Ελληνικών Startups με ιδρυτικά μέλη γυναίκες επιχειρηματίες, μέσα από τη στήριξη των μελών του και του ευρύτατα του Ελληνικού και διεθνούς δικτύου του ICCWomenHellas, αλλά και των συνεργειών των επιμέρους clusters που διαθέτει.»
Στο ερώτημα αν η Ελληνίδα τολμά να βγει μπροστά και να πάρει ρίσκα και να κάνει την δική της επιχείρηση στην εποχή της κρίσης και της πανδημίας του κορονοϊού, μας είπαν:
«Η Ελληνίδα που αποφασίζει να ιδρύσει μια startup παίρνει τα ίδια και περισσότερα ρίσκα, αφού αντικειμενικά καλείται να διαχειριστεί τους πολλαπλούς ρόλους που πρέπει να ανταποκριθεί, όπως και κάθε γυναίκα σε όλο τον κόσμο. Έτσι, θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί ότι στην πιο δημιουργική ηλικία καλείται να διαχειριστεί και να ανταποκριθεί με την ίδια υπευθυνότητα τόσο στην επιχείρησή της όσο και στην οικογένειά της. Ίσως είναι η πολυπλοκότητα των ρόλων της που την κάνουν με ψυχραιμία και οργάνωση, να ανταποκρίνεται στα επιχειρηματικά της ρίσκα και να λαμβάνει αποφάσεις βάση προτεραιοτήτων και αποδοτικότητας και όχι μόνο βάση στόχων. Είναι χαρακτηριστική η μελέτη από το Kauffman Foundation, σύμφωνα με την οποίο τα startups που ηγούνται γυναίκες ή που οι ιδρυτές τους είναι γυναίκες, φέρνουν κατά 20% περισσότερη κερδοφορία.»
Τα μέλη δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στο τι είναι αυτό που χρειάζονται οι Ελληνίδες startup founders και μπορούν να τις στηρίξουν με την παρουσία τους και την δράση τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό!
«Οι Ελληνίδες startup founders χρειάζονται, προβολή, και εδώ αναφερόμαστε στην απλή καταγραφή των Ελληνίδων startup founders με εξαιρετικό business model και καινοτόμα υπηρεσία ή προϊόν όπου ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα θέλουμε να προβάλλουμε και στο συνέδριό μας. Επιπλέον, χρειάζονται εκπαίδευση και στοχεύουμε μέσα από workshops και masterclasses να συμβάλλουμε. Επιπρόσθετα, χρειάζονται networking φέρνοντάς τες σε επαφή με γυναίκες startuppers και επενδυτές από τον ίδιο κλάδο. Τέλος, αναγκαία είναι η ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων (funding) αλλά και η συμβολή τόσο του δικτύου των περισσότερων από 200 μελών του ICC WOMEN HELLAS αλλά και των female angel investors και venture capitalists που μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.»
Στις 8 Απριλίου, μετά τις πέντε το απόγευμα, πραγματοποιείται το online opening event με συγκεκριμένους στόχους και μεγάλες προσδοκίες. «Μέσα από τη online συζήτηση, μεταξύ female angel investors και female venture capitalists, από Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και ταυτόχρονα, μέσω της παρουσίασης της επιχειρηματικής πορείας, Ελληνικών female-led startups από διαφορετικους κλάδους, θέλουμε να προωθήσουμε και να αναδείξουμε τη δυναμική της συγκεκριμένης επιχειρηματικής πορείας. Επιπλέον, θέλουμε να προσελκύσουμε Ελληνίδες επιστήμονες και επιχειρηματίες να ακολουθήσουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η ίδρυση μιας νεοφυούς επιχείρησης (startup), προβάλλοντας ως role models τις Ελληνίδες που ανέλαβαν το ρίσκο και τα κατάφεραν. Τέλος, μέσα από την παρουσίαση γυναικών επιχειρηματικών αγγέλων (business angels) και venture capitalists θέλουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός Ελληνικού επενδυτικού community.»
Μεγάλης σημασίας είναι και το γεγονός ότι συμμετέχουν και πολύ σημαντικές Ελληνίδες startup founders και co-founders από διαφορετικους κλάδους, αλλά και γυναίκες επενδυτές από εξωτερικό και από την Ελλάδα. «Αυτό που επιδιώκαμε από την αρχή για το online opening event ήταν να δείξουμε ότι οι Ελληνίδες που έχουν ιδρύσει μία εταιρεία startup δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο, διαφορετικές επαγγελματικές εμπειρίες, διαφορετικά ρίσκα και ένα εξ ’ολοκλήρου διαφορετικό business model και στρατηγική. Έτσι, προβάλουμε το γεγονός ότι η Ελληνίδα που θα θελήσει να δραστηριοποιηθεί μέσω της ίδρυσης μιας νεοφυούς επιχείρησης μπορεί να τα καταφέρει αρκεί να έχει μεθοδικότητα, καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία, να απευθύνεται σε μία μεγάλη αγορά και φυσικά ομάδα ικανή να στηρίξει τη συγκεκριμένη προσπάθεια.»