Σύμφωνα με σχετική μελέτη η αρχική φάση της υγειονομικής κρίσης «χτύπησε» κάποιες νεοφυείς επιχειρήσεις.
Διαφορετικά φαίνεται πως επέδρασε η πανδημία στο εγχώριο οικοσύστημα, με κάποιες startups να προχωρούν σε μείωση του προσωπικού τους και άλλες σε ενίσχυσή του.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Found.ation που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση από κοινού με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), η αρχική φάση της υγειονομικής κρίσης «χτύπησε» κάποιες νεοφυείς επιχειρήσεις. Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη το LinkedIn Insights που καταγράφει την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού τους τα τελευταία δύο χρόνια προκύπτει ότι:
Η Blueground περιόρισε τους εργαζόμενούς της κατά 84 άτομα από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάιο του 2020.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 3.600 πλήρως εξοπλισμένα και επιπλωμένα καταλύματα υψηλών προδιαγραφών σε πάνω από 12 πόλεις ανά τον κόσμο, μισθώνοντάς τα για διάστημα άνω των 30 ημερών, έγινε γνωστή από τον ίδιο τον CEO, κ. Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου.
Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 οι σκέψεις μας είναι πρωτίστως με όσους πάσχουν – φυσικά ή οικονομικά – σε όλο τον κόσμο.
Υπό άλλες συνθήκες, η εταιρεία δεν θα έπαιρνε τέτοια απόφαση, σήμερα, ωστόσο, είναι αναγκασμένη να προβεί σε τέτοιου είδους μέτρα. Αυτή η κρίση έχει επηρεάσει τις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Τα ταξίδια, η φιλοξενία και το real estate είναι οι τομείς που πλήττονται περισσότερο.
Η Blueground προέβη σε άμεσα μέτρα: έχει παγώσει τις αναπτυξιακές της κινήσεις και τις προσλήψεις, ενώ προχωρά και σε μείωση του λειτουργικού της κόστους. Δυστυχώς, σήμερα, πρέπει να χωρίσουμε τους δρόμους μας με πάνω από 130 συναδέλφους, το ένα τέταρτο της ομάδας μας, οι οποίοι είτε εγκαταλείπουν οριστικά την εταιρεία είτε αναστέλλονται προσωρινά οι συμβάσεις τους.
Πρόκειται για λαμπρούς εργαζόμενους που σε οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες θα μαχόμασταν για να τους κρατήσουμε κοντά μας». Πηγές της Blueground, πάντως, έσπευσαν να σημειώσουν πως οι απολύσεις δεν αφορούν στην ελληνική αγορά, για την οποία επέλεξαν την λύση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
Η Welcome Pickups από 93 εργαζόμενους τον Φεβρουάριο του 2020 έφτασε να έχει τους μισούς, ήτοι 47 τον περασμένο Μάιο.
Η startup των Αλέξανδρου Τρίμη και Σάββα Γεωργίου, η οποία συνεργαζόμενη με επαγγελματίες οδηγούς αναλαμβάνει να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών ενός ταξιδιώτη (από τη μεταφορά ή τα προϊόντα που ενδεχομένως να θέλει να προμηθευτεί έως και προτάσεις γύρω από τη διασκέδαση ή την επιμόρφωσή του) δραστηριοποιείται σε πάνω από 50 πόλεις παγκοσμίως.
Τον περασμένο Οκτώβριο, μάλιστα, ανακοίνωσε συνεργασία με την Blueground για την ασφαλή μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο των ενοικιαστών της σε Αθήνα, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη και Ντουμπάι.
Τέλος, η Lyvly μείωσε το προσωπικό της σε ποσοστό 40% – από 40 υπαλλήλους τον Φεβρουάριο σε 30 τον περασμένο Αύγουστο. Πρόκειται για μία εταιρεία με έδρα στο Λονδίνο που προσφέρει διαμερίσματα προς μακροχρόνια – πλην ευέλικτη – μίσθωση στα μέλη της και η οποία εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Venture Friends του Απόστολου Αποστολάκη.
Στον αντίποδα, ορισμένες startups είδαν αύξηση της ζήτησης λόγω της πανδημίας και συνέχισαν να μεγαλώνουν. Προς επίρρωση, η LearnWorlds των Γιώργου Παλαιγεωργίου, Φάνη Δεσποτάκη και Πάνου Σιώζου, κατάφερε να αυξήσει το προσωπικό της κατά 10 άτομα (από 29 τον Φεβρουάριο σε 39 τον Μάιο του 2020). Πρόκειται για μία εκπαιδευτική πλατφόρμα all-in-one, η οποία επιτρέπει σε επαγγελματίες εκπαιδευτές και οργανισμούς να πουλήσουν τα μαθήματά τους online μέσα από τη δική τους ιστοσελίδα.
Προσφορά και ζήτηση εργασίας
Σύμφωνα με την μελέτη του Found.ation, εν μέσω πανδημίας πολλές startups αναζητούσαν προσωπικό για να καλύψουν κάποιες έκτακτες ανάγκες. «Τον περασμένο Απρίλιο, ένας λογαριασμός στο twitter με την ονομασία ‘Greek Startup Pirate’ άρχισε να δημοσιεύει έναν πίνακα με θέσεις εργασίας στο ελληνικό οικοσύστημα.
Ο λογαριασμός συνέχισε να το κάνει για τους επόμενους μήνες, συγκεντρώνοντας ευκαιρίες εργασίας σε μερικές από τις πλέον μεγάλες και γνωστές νεοφυείς επιχειρήσεις», τονίζει χαρακτηριστικά το Found.ation. Ο σχετικός πίνακας του Απριλίου περιλάμβανε 170 θέσεις εργασίας από 37 startups, ενώ αυτός του Αυγούστου είχε περίπου 293 θέσεις σε 90 startups.
Οι πέντε επιχειρήσεις με τις περισσότερες ανοιχτές θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο ήταν οι εξής:
Beat (14)
Deus Ex Machina (11,75)
Signal Ocean (11,25)
eFood (10)
Ferryhopper (10).
«Πρέπει να προσέξουμε να μην ερμηνεύσουμε τους αριθμούς ως την συνολική εικόνα της ελληνικής startup σκηνής», επισημαίνει το Found.ation, υπενθυμίζοντας πως οι απολύσεις σε αρκετές εταιρείες έγιναν πρώτη είδηση το περασμένο διάστημα. «Ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας είναι ένα θετικό σημάδι ανάπτυξης για το εγχώριο οικοσύστημα», καταλήγει.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr – Αγγελική Βελεσιώτη