Η Αθήνα φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα κερδίζει έδαφος ανάμεσα σε όσους ιδρύουν startup εταιρείες, με το Λονδίνο και το Βερολίνο να είναι οι πόλεις που κατά κύριο λόγο επιλέγουν οι ιδρυτές νέων επιχειρήσεων, προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα.

Για το 2020 η Αθήνα καταλαμβάνει την 32η θέση ανάμεσα σε 75 ευρωπαϊκές πόλεις, που προτιμούν οι ιδρυτές startup για να εγκαταστήσουν την εταιρεία τους. Η ελληνική πρωτεύουσα, αν και απέχει μακράν από τις πιο ελκυστικούς προορισμούς για την ίδρυση μιας startup, κερδίζει σταδιακά έδαφος στις προτιμήσεις.

startup

Μέσα σε έναν χρόνο, μεταξύ 2019 και 2020, κατάφερε να κερδίσει πέντε ποσοστιαίες μονάδες στις προτιμήσεις των founders της ΝΑ Ευρώπης. «Τα μεσογειακά hubs είναι κατακερματισμένα, καθώς μόνο η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα συγκεντρώνουν ένα σημαντικό ποσοστό συγκέντρωσης των προτιμήσεων των founders (18% έκαστη). Αξιοσημείωτη είναι, πάντως, η αύξηση της δημοτικότητας της Αθήνας (+5%) και της Λευκωσίας (+4%), οι οποίες φαίνεται να έχουν προσελκύσει περισσότερη προσοχή το 2020 από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά το «2021 Startup Heatmap Europe Report».

Το Βερολίνο εκτοπίζει το Λονδίνο
Σύμφωνα με τους συντάκτες του «2021 Startup Heatmap Europe Report», την πρωτιά για το 2020 ανάμεσα στις πιο ελκυστικές ευρωπαϊκές πόλεις για τους ιδρυτές νεοφυών εταιρειών κατακτά το Βερολίνο. Η γερμανική πρωτεύουσα να εκθρονίζει το 2020 από την πρώτη θέση της κατάταξης το Λονδίνο, που κρατούσε μέχρι το 2019 τα ηνία ως η πιο αγαπημένη πόλη για τους founders startup εταιρειών, με το Brexit να παίζει -εύλογα- κομβικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το Άμστερνταμ και η Βαρκελώνη παραμένουν τα δύο κυριότερα hubs για τις νεοφυείς εταιρείες, τα οποία αμφισβητούν Βερολίνο και Λονδίνο.

Ακολουθούν το Μόναχο, η Λισαβόνα και το Παρίσι, ενώ στην όγδοη θέση βρίσκεται η Ζυρίχη, στην ένατη το Ταλίν της Εσθονίας και στη δέκατη η Στοκχόλμη. Εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των founders είναι και τα hubs του Δουβλίνου, της Βιέννης, της Μαδρίτης, της Κοπεγχάγης και του Τελ Αβίβ, που ακολουθούν στις επόμενες θέσεις της σχετικής κατάταξης.

Διαφορετική είναι η εικόνα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του «2021 Startup Heatmap Europe Report» όσον αφορά τις προτιμήσεις των γυναικών founders νεοφυών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, η ευρωπαϊκή πόλη, που προτιμούν οι γυναίκες founders, είναι η Βιέννη, με 34%, ενώ ακολουθεί η Βουδαπέστη με 30% και το Όσλο με 26%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο της έρευνας για το ποιες πόλεις έχουν τη μεγαλύτερη δεξαμενή διαθέσιμων ταλέντων ειδικά στον τομέα των ΤΠΕ. Η μελέτη, καταγράφοντας, τον αριθμό των προγραμματιστών ανά πόλη, ανακηρύσσει πρωταθλήτρια πόλη το Λονδίνο με 357.900 προγραμματιστές. Ακολουθεί το Παρίσι με 268.600, το Άμστερνταμ με 216.800 και η Κολωνία 165.900 προγραμματιστές.

Με πληροφορίες από ΣΕΠΕ

ΠΗΓΗ: Ημερήσια