Συμμετοχή σε 37 εταιρείες startups αποκτά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αφού τα κρατικά δάνεια που τους παρείχε για την ανάπτυξή τους μετατράπηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός σε μετοχικό κεφάλαιο.

Τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν σήμερα, Παρασκευή, μετά από ερώτηση του Bloomberg προς τη British Business Bank (Βρετανική Τράπεζα Οικονομικής Ανάπτυξης) η οποία διαχειρίζεται το χρηματοδοτικό ταμείο Future Fund. Παρότι η κυβέρνηση συνήθως δεν επιδιώκει τη συμμετοχή της σε ιδιωτικές εταιρείες, η τράπεζα δήλωσε ότι μέχρι σήμερα 30,4 εκατ. λίρες (42,4 εκατ. δολάρια) δανείων που δεν εξοφλήθηκαν μετατράπηκαν σε μετοχές.

Η ερώτηση του πρακτορείου υποβλήθηκε μετά από ανακοίνωση της τράπεζας τον περασμένο μήνα για «μικρό αριθμό» ανεξόφλητων δανείων.

Το Ταμείο Future Fund δημιουργήθηκε τον Απρίλιο με στόχο να διασφαλίσει ότι οι νεοφυείς εταιρείες (startups) «υψηλής ανάπτυξης» θα έχουν τη χρηματοδότηση για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ενώ η επέλαση του κορωνοϊού προκαλούσε τη χειρότερη ύφεση που υπέστη η χώρα εδώ και περισσότερα από 300 χρόνια. Με αρχικά κεφάλαια ύψους 500 εκατ. λιρών, το Ταμείο έχει χορηγήσει 1.140 δάνεια ύψους 1,1 δισ. λιρών.

Η τράπεζα αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες για τις εταιρείες στις οποίες η κυβέρνηση κατέχει πλέον συμμετοχές αλλά και για το μέγεθος των συμμετοχώναυτών.

«Η συμφωνία μετατρέψιμου δανείου που συνάπτεται με κάθε εταιρεία έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα», ανέφερε. «Η αποκάλυψη των ονομάτων των εταιρειών στις οποίες η κυβέρνηση κατέχει μετοχικό κεφάλαιο και οι λεπτομέρειες της αξίας του δανείου που μετατράπηκαν σε ίδια κεφάλαια καθώς και το ποσοστό συμμετοχής που κατέχει πλέον η κυβέρνηση σε κάθε εταιρεία θα αποτελούσε παραβίαση της εμπιστοσύνης».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, χορηγήθηκαν δάνεια που κυμαίνονταν από 125.000 έως 5 εκατ. λίρες σε startups με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφάλιζαν αντίστοιχο ποσό χρηματοδότησης από ιδιώτες επενδυτές.