την απόρριψη εγγραφής συνολικά 102 επιχειρήσεων στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (Ε.Μ.Ν.Ε) λόγω μη πλήρωσης των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας ή/και των κριτηρίων αξιολόγησης προχώρησε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής. Οι απορριφθείσες επιχειρήσεις είχαν υποβάλει αίτηση εγγραφής στον κύκλο υποβολής για το 2020 ή στον πρώτο κύκλο για το 2021, οι οποίοι έκλεισαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 και 30η Μαρτίου 2021 αντίστοιχα, διατηρώντας όμως τη δυνατότητα να υποβάλουν εκ νέου αίτηση εγγραφής σε επόμενο κύκλο ηλεκτρονικής υποβολής.

Η εξέλιξη αυτή σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη δυναμική τάση εμπλουτισμού του Εθνικού Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων καθώς κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας του Elevate Greece έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 332 εγγραφές στο εγχώριο οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό πώς στις αρχές Φεβρουαρίου το μητρώο αριθμούσε 182 startups, έναν μήνα αργότερα ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τις 213 εταιρείες ενώ μετά την πρόσφατη προσθήκη 31 επιπλέον επιχειρήσεων, το μητρώο απαρτίζεται από 332 μέλη.

Οι νέες εγγραφές αφορούν σε 2 επιχειρήσεις μέσω διαδικασίας fast track, χωρίς δηλαδή αξιολόγηση, διότι πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις εγγραφής και 29 επιχειρήσεις μετά από την αξιολόγησή τους ως προς την πλήρωση και των δύο βασικών κριτηρίων, της καινοτομίας και των προοπτικών ταχείας κλιμάκωσης του μεγέθους των πωλήσεών τους στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο μητρώο δραστηριοποιούνται στους τομείς των βιοεπιστημών, του τουρισμού και της φιλοξενίας, στην αγροτεχνολογία και στην αγροδιατροφή, στο περιβάλλον και στην ενέργεια καθώς και στη διαχείριση μεγάλων δεδομένων. Η μεγάλη πλειοψηφία των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται στην περιφέρεια Αττικής και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα και η Κρήτη.

Τελευταία εξέλιξη στον τομέα των startups στην χώρα μας είναι ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων για τον χαρακτηρισμό φυσικού προσώπου ως «επενδυτικού αγγέλου» σε νεοφυή επιχείρηση ή σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Μέσω της απόφασης αυτής ορίστηκαν ο χρόνος και τα χαρακτηριστικά της εισφοράς του κεφαλαίου καθώς και η διαδικασία έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του «επενδυτικού αγγέλου». Ειδικότερα, όσοι επενδύουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, θα τυγχάνουν του δικαιώματος έκπτωσης της τάξεως του 50% της επένδυσης από το φορολογητέο τους εισόδημα.

Οσον αφορά στα μέτρα ενίσχυσης των startups περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα στήριξης μέσω ΕΣΠΑ, με την μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ύψους 60 εκ. ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται με κεφάλαιο κίνησης έως 80% των εξόδων τους, κατ’ ελάχιστον με 5.000 ευρώ και μέγιστο ποσό 100.000 ευρώ με έτος αναφοράς το 2019 ή το 2020.

ΠΗΓΗ:Ημερίσια