Οι startup επιχειρήσεις είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Παρότι ανθούσαν εκτός Ελλάδος από νωρίτερα, στη χώρα μας εμφανίστηκαν τη δυσκολότερη διετία της κρίσης, μεταξύ 2012 και 2014, ως απόπειρα απάντησης στις δυσκολίες της εποχής.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των startups άλλωστε – καινοτομία, διασπορά νέας τεχνολογίας, ταχεία ανάπτυξη, εξωστρέφεια, προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας – προσφέρουν έναν σημαντικό αριθμό πλεονεκτημάτων για μια χώρα που αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες, όπως τότε η Ελλάδα, ή επιχειρεί να υπερκεράσει πλήθος αντικειμενικών δομικών δυσκολιών, όπως π.χ. το Ισραήλ, με το οποίο η χώρα μας συνεργάζεται στενά τα τελευταία χρόνια στον τομέα της μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Οι συνήθεις δυσκολίες στο ξεκίνημα μιας startup σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την αρχική χρηματοδότηση και την προσέλκυση επενδυτών, οι οποίοι θα τη βοηθήσουν να εμφανίσει την αλματώδη ανάπτυξη που χαρακτηρίζει αυτό το είδος επιχειρήσεων.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), πρώην Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη, επενδύει στη δυνητική συνεισφορά των startups στην ελληνική οικονομία και αποτιμά ιδιαιτέρως θετικά τα παραδείγματα παλαιότερων αποπειρών, που είτε κέρδισαν άμα τη εμφανίσει τους εισαγόμενα επενδυτικά κεφάλαια είτε κατέκτησαν σημαντικές θέσεις στην ελληνική αγορά.

Στη βάση αυτή, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου fund of funds, του AccelerateTT, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και της μεταφοράς τεχνολογίας (startups και technology transfer).

Η ΕΑΤΕ, η οποία διακρίνεται για τις επενδυτικές δραστηριότητές της με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, δίνει μια νέα ώθηση στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ελληνικού οικοσυστήματος της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της μεταφοράς τεχνολογίας, με το AccelerateTT.

Οδηγό της αποτελούν οι σημαντικές επιτυχίες startup επιχειρηματικών σχημάτων και η πάγια αντίληψή της ότι η νεοφυής καινοτόμος επιχειρηματικότητα και η μεταφορά τεχνολογίας από τα ερευνητικά κέντρα στη αγορά αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς. Θεωρεί δε ότι το εντονότατο ενδιαφέρον και οι τοποθετήσεις διεθνών επενδυτών σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελούν μια εξαιρετική συνθήκη για την άνθηση ενός επιχειρηματικού τομέα με υψηλή προοπτική.

Το πρόγραμμα AccelerateTT έχει τη μορφή fund-of-funds, η οποία επιτρέπει τη σημαντική μόχλευση της αρχικής χρηματοδότησης, και ο στόχος του είναι να καλύψει όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των ελληνικών startups με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης (scalability).

Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση μέσω της ΕΑΤΕ ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί στη σύσταση επενδυτικών σχημάτων διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital funds) με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και ο τελικός στόχος είναι – μέσω μόχλευσης – να συγκεντρωθούν συνολικά ίδια κεφάλαια άνω των 120 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι επενδύσεις των νέων funds θα κατευθυνθούν για κεφάλαια σποράς και μεταφοράς τεχνολογίας, με απώτερο στόχο να ενισχυθεί η προαγωγή και σύνδεση της έρευνας με την αγορά, και δεν θα ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ ανά startup επιχείρηση.

Χαρακτηριστική των προσδοκιών που συνοδεύουν το AccelerateTT είναι η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη ότι «το πρόγραμμα AccelerateTT με επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των εταιρειών στοχεύει στην γρήγορη εξέλιξή τους και παράλληλα στην περαιτέρω ενδυνάμωση αυτού του οικοσυστήματος. Επίσης σημαντικό στοιχείο του προγράμματος αυτού είναι η χρηματοδότηση της μεταφοράς τεχνολογίας από την έρευνα στην αγορά, κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία μας».

Η προσδοκία της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι «σε βάθος χρόνου η Ελλάδα θα αποτελέσει κέντρο αναφοράς για την καινοτομία και την τεχνολογία στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της ΕΑΤΕ ο πρόεδρός της, καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος, προσδιορίζει ως στόχο «η χρηματοδότηση αυτή να φτάσει στον μέγιστο δυνατό αριθμό startups, καλύπτοντας το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και επιβραβεύοντας έτσι τις επιχειρηματικές εκείνες ιδέες και ομάδες που είτε αναπτύσσονται είτε επιβιώνουν και πρωταγωνιστούν εν μέσω της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης».

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης για ένταξη στο AccelerateTT, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΕΑΤΕ, www.hdbi.gr, στους συνδέσμους

https://taneo.gr/wp-content/uploads/2021/03/AccelerateTT_Invitation220321_Greek-2.pdf
https://taneo.gr/wp-content/uploads/2021/03/AccelerateTT_Invitation220321_English.pdf

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/acceleratett-hrimatodotiko-ergaleio-startups