Τη σύσταση ενός νέου ταμείου, με την ονομασία, AccelerateTT, για τη χρηματοδότηση των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και της μεταφοράς τεχνολογίας (startups και technology transfer) ανακοίνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), συνεχίζει τις επενδυτικές της δραστηριότητες με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ελληνικού οικοσυστήματος της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της μεταφοράς τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η ΕΑΤΕ (πρώην ΤΑΝΕΟ) θεωρεί τη νεοφυή καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τη μεταφορά τεχνολογίας από τα ερευνητικά κέντρα στη αγορά, βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς, δεδομένου και του εντονότατου ενδιαφέροντος και τοποθετήσεων διεθνών επενδυτών σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, προχωρά στη σύσταση ενός νέου ταμείου, με την ονομασία, AccelerateTT.

Έχει τη μορφή fund-of-funds και φιλοδοξεί να καλύψει όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων (startups) με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης (scalability).

Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση μέσω ΕΑΤΕ ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ, με στόχο να συσταθούν επενδυτικά σχήματα διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital funds), με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Οι επενδύσεις των νέων funds θα κατευθυνθούν για κεφάλαια σποράς και μεταφοράς τεχνολογίας, με απώτερο στόχο να ενισχυθεί η προαγωγή και σύνδεση της έρευνας με την αγορά και δεν θα ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ ανά startup επιχείρηση. Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι διαχειριστές θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν πρόσβαση στους φορείς ανάδειξης νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Τα συνολικά ίδια κεφάλαια, που θα μοχλευθούν και θα κατευθυνθούν στις νεοφυείς επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα €120 εκ.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης, στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΕΑΤΕ, www.hdbi.gr.