Μία από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης πήρε σάρκα και οστά με τη συγκρότηση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που ήρθε να την υλοποιήσει. Ο λόγος για την εταιρεία Συμμετοχές 5G που ανήκει στο δυναμικό του Υπερταμείου και θα ξεκινήσει την δική του διαδρομή με μια «προίκα» 93 εκατ. ευρώ – που σύντομα θα φθάσει και να ξεπεράσει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ με τη έλευση και ιδιωτών επενδυτών- για επενδύσεις σε startups με υπηρεσίες που αξιοποιούν τις δυνατότητες των 5G υποδομών.

Επικεφαλής της εταιρείας ο πρώην γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης.Η δημιουργία του fund εξ αρχής διασυνδέθηκε με την ανάπτυξη των δικτύων 5G. Μάλιστα, το αρχικό κεφάλαιο των 93 εκατ. ευρώ προέρχεται από την δημοπρασία των αδειών των παρόχων του 5G.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των συναντήσεων και των παρουσιάσεων με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ – με κύρια ευθύνη τον τομέα «Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή»- αποδέχθηκε ότι αυτή η ιδέα που κατέληξε στη δημιουργία του fund θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό παράδειγμα για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ταμείο «Φαιστός» – όπως αναφέρεται και σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα- «έχει σαν αποστολή τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή/και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G, ενδεικτικά στους κλάδους των μεταφορών & της εφοδιαστικής αλυσίδας, της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της υγείας, της πληροφόρησης και των δικτύων κοινής ωφέλειας». Επιπλέον, «η καινοτόμα αυτή ελληνική πρωτοβουλία αποτελεί ήδη αναγνωρισμένη βέλτιστη επενδυτική πρακτική στην Ευρώπη και αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία του εγχώριου ψηφιακού οικοσυστήματος 5G που θα εισάγει τη χώρα έγκαιρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση και θα ενισχύσει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».