Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επενδυτικά funds για νεοφυείς εταιρείες (startups). Το Ευρωπαϊκό Συμβουλίο Καινοτομίας θα έχει και είναι μια προσπάθεια για να μπορέσουν οι καινοτόμες τεχνολογίες να αποκτήσουν εμπορική χρήση και να ανταγωνιστούν καλύτερα τις αμερικανικές και ασιατικές.

Το ταμείο θα συνδυάζει επιδοτήσεις και μετοχικά μερίδια για να χρηματοδοτεί εταιρείες πρώιμης φάσης που δραστηριοποιούνται στην υγεία, τη βιωσιμότητα και τη προηγμένη μεταποίηση. Το μερίδιο επί του μετοχικού κεφαλαίου κάθε εταιρείας θα κυμαίνεται μεταξύ 10 και 25%.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι η απευθείας χρηματοδότηση επιστημονικών επιτευγμάτων έως ότου γίνουν βιώσιμα για τους παραδοσιακούς επενδυτές, θα μειώσει το ρίσκο και επακόλουθα θα προσελκύσει άλλους επενδυτές.

Ο πρώτος γύρος επενδύσεων του fund της ΕΕ περιλάμβανε μια επένδυση 15 εκατ. ευρώ στη γαλλική startup CorWave η οποία αναπτύσσει ένα μηχάνημα που βοηθά ανθρώπους με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια